“1984” – George Orwell

OCJENA: 5

aOrwell2

Za ovu knjigu bas ne znam sta napisati.

Citala sam je neka tri mjeseca. Predugo. Suvise. To je povezano i sa cinjenicom da sam doista imala premalo slobodnog vremena, i da svaku noc po dvije stranice citanja je bilo i previse. 

Ali cinjenica je i da me knjiga umarala, dodatno. 

Cini mi se da je Orwell bio na neki nacin opsjednut idejom o Okeaniji, i citavom sistemu na celu sa Velikim bratom. Sve do u detalje je razradio, i slamao se objasnjavajuci citaocu sve, a to je bilo zanimljivo do nekog nivoa, a onda je kasnije pocelo smarati. Bar mene. 

Koga god pitam, svi su odusevljeni ovom knjigom, i prosto me bilo stid reci ikome da mene umara, da me toliko i ne zanima, dok mi to jedna prijateljica sama nije priznala. Tako da sam se opustila shvativsi da nije samo do mene. Cini mi se da sam imala svo slobodno vrijeme svijeta, da ne bih sa dragoscu uzimala ovu knjigu.

Ona je predobro napisana, ima dijelova doista interesantnih, pa i sama ideja je zanimljiva, sve to stoji, ali ja sam ipak jedva cekala da zavrsim sa citanjem knjige, da na kraju prilog o Novogovoru nisam imala snage ni procitati. I to je naprimjer sasvim suvisan dio, i dokaz njegove opsjednutosti o citavoj toj ideji, koja jest originalna i sve, ali… sto je previse previse je.

Sam nacin pisanja je zanimljiv, opis licnosti isto tako, ima malo manje dijaloga za moj ukus, ali nista pretjerano, i kad pokusam dio po dio analizirati knjigu, ne znam sta mi se nije svidjelo, i ne znam to opisati drugacije nego da me knjiga smarala. 

I preporucujem je onima koji vole teske knjige, sa neprocitanom temom do sada, i koji uzivaju u opisivanju stvari nego u nekim desavanjima.

Da, jako malo desavanja je bilo. Sve se svodilo na opisivanje sistema, njegovog jednolicnog zivota, i onda kulminacija nastupa kad ga muce, a sam kraj, totalno bez smisla, po meni. Ali to sam samo ja. Ova knjiga je toliko izvikana, da ni sama sebi ne mogu bas vjerovati, jer me nikako nije odusevila kao svakog drugog.

I ocjenu sam dala na osnovu ocjena drugih knjiga, i nekim simpatijama koje su mi one izazvale, pa nekakvo poredjenje, jer do kraja pisanja nisam znala koju ocjenu da napisem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *