“Slika Dorijana Greja” – Oscar Wilde

OCJENA: 8

p006494c0

Ovu knjigu sam imala za lektiru u srednjoj skoli iz engleskog jezika. Tako da sam znala povrsno o cemu se radi i kako ce se zavrsiti. Medjutim, imala sam zelju da je procitam na nasem jeziku, pa sam za to napokon nasla vremena, a i istini za volju, tek na zadnjem sajmu knjiga, kad sam ugledala prelijepe korice ove knjige, odlucih da kupim, jer se sjetih te svoje dugogodisnje zelje.

I tako, cijelo vrijeme citanja sam se pitala na koji suludi nacin je profesorica engleskog mislila da cemo shvatiti ovu knjigu, kad su recenice suvise komplikovane, kao i misli, i ja ne mogu bas da se sjetim kako je to tada islo. Takodjer, cijelo vrijeme sam cekala recenicu koja mi je ostala urezana sve ove godine “Kako sam ja ostario a ti si jos uvijek tako mlad?” izrecena od nekog njegovog drugara, ali tu recenicu nisam pronasla. Znaci zivim u zabludi sve ove godine.

Uglavnom, knjiga je dobra, ima nekih pomalo dosadnih dijelova, naprimjer, glava 11 je sasvim suvisna i bilo mi je dosadno citati, a ostalo je bilo zanimljivo, bez obzira sto sam znala gdje sve cemu vodi. Ima dobrih misli, zanimljivih recenica i zbog toga mi se knjiga dopala, mada mi je s druge strane malo usiljena.

Ali ako procitamo biografiju Oscara, nekako postane jasnije zasto je to tako.
Ovo je njegov jedini roman, a ipak tako poznat i popularan, tema je originalna, ali eto, u svemu tome mi se nesto nije dopalo, a ne bih tacno znala sta.
Samo znam da sam cijelo vrijeme samo jedva cekala da zavrsim knjigu, dok je citam, razmisljala koju sljedecu da uzmem citati, sto ce sve reci da mi nije bila toliko zanimljiva, iako citljiva. A mozda je to samo jer sam je vec procitala.

U svakom slucaju, ova knjiga se treba procitati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *